Hemma igen / Home again

IMG_6047Nu är vi hemma igen efter en trevlig vecka i Tyskland. Det har varit mycket mat, öl, vin, salta kringlor, gamla hus och långa, långa motorvägar.

Jag gillar Tyskland, så jag tar med mig lite hem efter varje resa! Förra gången fastnade jag för deras fina vinglas som vi blev serverade vin i på olika restauranger. (Dessa, så kallade ”remmare” var moderna i Sverige på 80-talet).

IMG_6061

We are home after a nice week in Germany. It has been very good food, beer, wine, pretzels, old houses, and the long, long motorways. I like Germany, so I take something with me home after each trip! Last time I brought these white wine glasses. (Were modern i Sweden in the 80 century).

To have coffee in Germany is different than in Sweden. In Germany, you just went to a chair, then a waitress come and ask you what you want from the menu. There are very good cakes and tarts in Germany. It has been a lot of coffee …….

IMG_2373Att fika i Tyskland är annorlunda än att fika i Sverige.

I Tyskland sätter man sig vid ett bord, sedan kommer en servitris och frågar vad man vill ha. Det finns en liten meny som man beställer ur. Enda nackdelen är ju att man inte ser hur det man beställer ser ut, men inte någon gång blev jag besviken.

Det har blivit mycket fika i Tyskland.

Vad tog jag med mig hem denna gången då?

Jo, dessa!DSC_0564 Kaffekoppsunderlägg!

Detta är en liten, liten trevlig detalj som jag fastnade för. Min mamma hade sådana förr i tiden. (Ja, även dessa fanns i Sverige förr i tiden). Varför finns de inte nu för tiden då?

Jo, det kan jag tala om. Nu dricker alla sitt kaffe i muggar (hemma och på alla kafé) och då behövs inga ”Tassen-Untersetzer”. Jag lyckades få tag i tre paket i en välsorterad affär i Lubeck. (Sökte på nätet efter vi kommit hem och de finns inte att få tag på i Sverige! Jag får beställa från Tyskland!)

DSC_0589Nu, inför våra nya gäster (också från Tyskland) dukade jag fram välkomstfika i uthuset med Ronnys mormors fina servis, (som förövrigt passar underbart fint i Uthuset) och under kopparna – Tassen-Untersetzen!

What I took home this time! Tassen-Untersetzen.

A nice little detail that my mother used in the old days. They are not needed now, because everybody drink their coffee in mugs in Sweden. That does not happen in Germany – not in cafes anyway. This little cloth soaks up the dawdled coffee! I really need them! I managed to find and buy three packets in a shop in Lubeck. In Sweden, they do not exist. I will make them modern again.

Now, before our new guests (also from Germany) I set the table with Ronnys grandmothers cupps and the ”Tassen-Untersetzen”. It became so nice and fits so well in our new-old-styled house.

DSC_0585

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.