Lisbet och flickorna har kommit!

Nu har de kommit! Mina 8 små hönsflickor 🙂

Äntligen! Som jag väntat! Hönshuset är bebott!

Det är Lohmanhöns. De är 16 veckor och ska snart lägga sina första ägg. Ronny och Jörgen (vår granne, som också skulle ha höns) åkte och hämtade dem i tisdagskväll. Filmen är från första kvällen. De små liven ser så vilsna ut. De vet inte att de hamnat på världens bästa ställe, i finaste hönshuset och i den finaste hönsgården – ÄN!

Jag var nere i Skåne när hönsen kom, men dagen efter ville jag bjuda dem på en välkomstbuffé. Jag gjorde i ordning en stor skål med hackad sallad, gurka, vattenmelon och lite havregryn som jag ställde mitt i hönshuset.

Vad hände?

Hönorna bara tittade, sprätte ut lite sallad över golvet och verkade inte ha en aning om vad det var som jag satt fram. Och det visste de ju inte heller. De har bara ätit hönsfoder i sitt liv.

Mina små skräckslagna höns satt längst in i hönshuset och ville inte gå ut. I två dagar satt de sådär. Jag blev orolig, så jag skrev till personen som vi beställt dem av. Jag berättade hur det var och hon sa, att det kommer ta några dagar innan de vågar sig ut. De har vuxit upp i ett stort hönshus och såklart aldrig varit ute eller ätit något annat än hönsfoder.

Men hon gav mig ett bra tips. För att lära dem äta annan mat, så ska man gömma den under vanlig hönsmat. Så det gjorde jag i går. Jag hade kokt ris och öppnade en burk med konserverad majs (ja, är det välkomstbuffé så är det). Sedan strödde jag ett lager med hönsmat över riset och majsen och gick ut till dem.

Några började äta försiktigt i den nya skålen. De stannade upp, när de fick något i näbben som de inte kände igen. Jag kunde riktigt se vad de tänkte – vad är detta? Så konstigt det känns och så konstigt det smakar……men gott!

På förmiddagen i går, när jag jobbade i växthuset, såg jag tre av dem traska ner för rampen mot gräset.

I dag gjorde jag likadant med maten, ris och lite majs och så hönsfoder ovanpå. Hönorna var som galna i maten. När jag kom tillbaka efter en timma, så fanns det inte ett spår av ris eller majs. Däremot var hönsfodret kvar 😉

De är så fina mina små hönor. En av dem har betydligt större kam än de andra. Hon heter Lisbet.

Kanske kan jag snart bjuda våra gäster i stugan på ägg? Hoppas.

Nu ska jag gå ut igen till mina små flickor.

Kram på er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.